Heidi Andersson och Björn Ferry vill locka med sig flera i utmaningen. Foto: SVT

Idrottskändisar ska bli fossilfria

Uppdaterad
Publicerad

Idrottskändisarna Heidi Andersson och Björn Ferry i Storuman utmanar nu alla att göra en bestående insats för miljön. Inom en tioårsperiod, år 2025, vill de vara helt fossilfria.

Västerbottten har som mål att bli ett av de mest hållbara länen i hela landet och idrottskändisarna Heidi Andersson och Björn Ferry är två av dem som tänker bidra till det. Vi träffar dem båda utanför deras bostad i Storuman i full färd med att lasta ur sin dieseldrivna pick-up en motorsåg och en röjsåg.

– Vi bedriver skogsföretag och just när det gäller skogsverktygen kan det bli lite knepigt. Vi hoppas att både motorsågen och röjsågen kan drivas med vätgas eller varför inte med elbatterier i framtiden, säger Heidi Andersson.

Levnadssättet måste ändras

Men röjsågen är bara en liten del av paret Andersson, Ferrys vardag. På sina uppdrag kör de bil och flyger världen runt med kommunikationer drivna med fossila bränslen men, det här håller inte menar dem.

– Vi är två handlingskraftiga människor som vägrar sitta vid köksbordet och muttra och hoppas på att någon annan ska börja, därför har vi bestämt oss att vi ska köra igång jobbet med att vara fossilfria om tio år, 2025, säger Heidi Andersson.

– Du har alltid haft en ekologisk livssyn och jag är mer kapitalist som vill tjäna pengar. Men jag förstår också att vi måste ändra vårt levnadssätt för att få hela samhället hållbart. Och med en affärsidé som inte är hållbar är ingen bra affärsidé. Så om man ska bli framgångsrik och lycklig i framtiden måste vi tänka hållbarhet i ett långt perspektiv, säger Björn Ferry.

Vill vara förebilder

De är båda medvetna om att det här inkräktar på vardagen. Saker och ting kommer bland annat att ta längre tid och kanske också bli dyrare.

– I varje sak som ska göras i vardagen då det behövs ett fordon eller något som tar energi ska vi tänka oss för om vi inte kan göra det på ett annat sätt. Jag har bland annat köpt en lastcykel som jag ska använda för att köra hem matvaror med istället för med bilen, säger Heidi Andersson.

– Det här är en rörelse som kommer underifrån, en gräsrotsrörelse och då är det bra om vi kan vara förebilder och locka med oss andra.

Ni gör en Björn och en Heidi?

– Ja, kanske det, och om det blir effekten blir vi bara glada.

– Vi brukar säga ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer