Foto: Hanna Degerström, SVT

Årets stormkock korad i Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

Idag, lördag, arrangerades tävlingen Årets stormkock i Tärnaby för sjunde gången. Sex kockar tävlade i att laga välsmakande gourmetmat på ett stormkök utomhus. Huvudråvaran för i år var röding, och bästa rätt stod kocken Martin Agerhorn för.

Det kan vara rejält tuffa förutsättningar för Årets stormkock-tävlingen, med utmanande kyla och vind. Tidigare år har det hänt att eldar slocknat, att mat har frusit till is och att bestick fastnat i juryns läppar till följd av det bistra klimatet. Ibland har kockarna fått gå in och värma sig för att kunna slutföra tävlingen.

– Det var betydligt mildare väder än vad vi är vana vid, det brukar vara minus 25. Så det har varit en fin dag med god mat, säger Birgitta Corin, vd Tärnaby Fjällhotell, som arrangerar tävlingen.

Vinnaren: Martin Agerhorn

Martin Agerhorn från Stockholm vann årets tävling och kan nu titulera sig Årets stormkock.

Juryn, som leddes av Michelinkocken Martin Moses, motiverade den vinnande rätten så här: För att med god kunskap och handlag behandlat huvudråvaran, rödingen, på ett föredömligt sätt. Skapat en vällagad och varm rätt där varje råvara framträder i smak och textur. Passar utmärkt både på restauranger i runt om i Sverige och ute på fjället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.