Arica victims advokat: ”Har goda förhoppningar”

Publicerad

På tisdagen inleddes förhandlingarna i hovrätten i tvistemålet mellan Arica victims och Boliden Mineral, där 796 chilenska medborgare stämt Boliden på drygt 102 miljoner kronor.

Förhandlingarna hålls i hovrätten för Övre Norrland i Umeå. De chilenska medborgarna anser att bolaget genom arsenikhaltigt gruvslam gjort dem sjuka.

Enligt Arica victims advokat Johan Öberg kommer det till stor del att handla om hur man ska tolka chilensk lag. Arica victims vill att chilensk lag ska gälla eftersom offren är chilenska medborgare.

Tycker att svensk lag ska gälla

Boliden Minerals företrädare tycker däremot att det är svensk lag som ska gälla. I tingsrätten fick Boliden rätt, men båda parter välkomnar hovrättsförhandlingarna.

– Äntligen, det här ger oss ännu ett tillfälle att lugnt och sakligt gå igenom vad som hänt, varför det har hänt och vilka eventuella påföljder det gett, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.

”Känns väldigt bra”

– Det känns väldigt bra att komma tillbaka och gå en andra runda i det här målet som inte gick som vi ville i första vändan, säger Johan Öberg, advokat för Arica victims.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet