Foto: Wiktoria Bergström

Spökvandring skrämde barnen i Storuman – vågar du följa med?

Uppdaterad
Publicerad

Demoner, tanter som kräks och läskiga rum i ett gammalt hemsökt hotell under jorden. Höstlovslediga barn i Storuman bjöds i går på spökvandring under biblioteket.

– Det blev jättelyckat, vissa blev livrädda och det är ju tacksamt, säger Sofia Thomas-Asplund som är en av de som startat spökvandringen.

Under höstlovet har Storuman fritid satsat på aktiviteter för lovlediga barn. På torsdagen var det halloween-disco för årskurs ett till sex. Och på fredagskvällen hölls en spökvandring för alla från årskurs sju och uppåt.

– Det blir läskigare och läskigare för varje år, mer blod och mer rekvisita, säger Sofia Thomas-Asplund som tillsammans med fritidsledaren Wiktoria Bergström och Johannes Hallman på biblioteket byggt upp spökvandringen.

– Biblioteket är ett gammalt hotell och vi har försökt spela på det, att källaren är hemsökt.

Ledarna byggde innan spökvandringen upp stämningen genom att berätta en historia om hotellet. Bland annat att det har försvunnit människor därifrån.

– Den där källaren är redan läskig när det är tänt. Det är spindlar, spindelnät och rör som låter.

I källaren under biblioteket i Storuman kan man med otur stöta på dessa tjejer. Foto: Wiktoria Bergström

”Tveksamt om jag skulle våga gå”

Till årets spökvandring kom cirka 60 personer. Eleverna fick gå i grupper om fyra med en ledare som följde med.

– Vissa säger att de inte är så lättskrämda sen ser man på de att de blir jättenervösa, det är ju tacksamt, säger Sofia.

I källaren fanns bland annat ett läskigt barnrum, ett slaktrum och en läskig tant. Samtidigt som kusliga ljud och musikslingor är genomgående.

– Jag är själv väldigt lättskrämd så om jag inte varit med och förberett allt är det tveksamt om jag skulle våga gå, säger Sofia.

Vågar du följa med ner i källaren? Starta i så fall klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.