Foto: SVT.

Polisens armband delas ut – trots protester från arrangörerna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen genomför en nationell kampanj och i Västerbotten har man bestämt att det ska delas ut armband på Trästocksfestivalen där det står ”tafsa inte”. Detta trots att arrangörerna inte vill det.

Trästocksfestivalen står helt enkelt inte bakom kampanjen eftersom den anser att den är felriktad.

– Problemet är att man sätter ett armband på offren som oftast är tjejer och pekar ut dem ännu mer istället för att ta diskussionen med männen, menar Albin Davidsson och fortsätter:

– Att sätta en stämpel på ett offer där det står ”tafsa inte” och ”avspärrat” är bara så märkligt.

Han tror att tanken var god när polisen ville försöka göra något positivt för att skicka en signal om att man tar sexuella trakasserier på festivaler på allvar.

– Men jag förmodar att det är män som har suttit och bestämt och inte testat av idéen på en tillräckligt stor referensgrupp innan man genomför kampanjen, och när man inte går hela vägen i en tanke kan det nog bli så här, menar Albin Davidsson.

”Budskapet har inte nått fram”

– Om de inte vill dela ut banden får det stå för dem. Vi kommer att se till att armbanden blir utdelade på något sätt eftersom vi tycker att det är ett enkelt sätt att skapa uppmärksamhet i den här frågan, svarar Peder Jonsson som är presstalesperson vid regionledningscentralen i Umeå.

Han berättar att kampanjen på andra håll fått bra respons, totalt har det tryckts 40 000 armband som syftar till att skapa dialog och sätta fokus på den här typen av brott. Enligt honom riktar sig armbanden både till tjejer och killar och alla människor som vill stå upp för kvinnors rättigheter.

– Det budskapet har inte nått fram och att hela kampanjen missuppfattas gör ju att vi ännu mindre vill ta hand om den, säger Albin Davidsson.

Trästocksfestivalens sätt att tackla problemet med sexuella ofredanden och trakasserier är att man i år för första gången väljer att engagera både Guldstadens tjejjour och Nattskiftet vilka kommer att finnas närvarande på festivalområdet för alla som kan behöva dem.

Panelsamtal kring manlighet

Det genomförs också panelsamtal där fyra män från Skellefteå pratar och diskuterar manlighet under ledning av David Åkerlund från Västerbottensteatern.

– Det är främst män som begår de här brotten och vi vill lyfta bort den skuld som offren, tjejerna, ofta känner. Det är männen som måste prata med män om de här sakerna, menar Albin Davidsson.

Enligt honom handlar det om att börja från början och lyfta frågor om vad som egentligen är manligt och hur man ska förhålla sig till det.

– Ett panelsamtal förändrar inte världen, det är vi helt medvetna om. Men många bäckar små leder förhoppningsvis till att vi snart ser skillnad, menar festivalarrangören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.