Arkivbild Foto: Tomas Oneborg/TT

Åselebor lånade flest böcker i landet

Publicerad

I Åsele och Bjurholm gjorde varje invånare i snitt tolv bibliotekslån förra året. Det gör dem till landets flititigaste lånare.

Rikssnittet låg på knappt sex lån. Det visar siffror från Kungliga biblioteket som sammanställts av nyhetsbyrån Sirén.

I flera år har de båda kommunerna Åsele och Bjurholm tävlat om första platsen vad gäller utlåning. Segrande ur kampen när man ser till 2017, och därmed bäst i Sverige, är Åsele. Där lånade varje invånare 12,4 böcker förra året. I Bjurholm var motsvarande siffra 12,3. På tredje plats kommer Emmaboda i Kalmar län, där lånade man i snitt 10,9 böcker.

– Vi kan se att där det finns bibliotek som har bra öppettider, ligger bra till geografiskt och har en attraktiv miljö, så ligger också besök och utlåning högre, säger Björn Orring, kommunikatör på Svensk biblioteksförening till Sirén.

Det är stora skillnader i länet på hur många böcker vi tar med oss hem från bibblan. I botten hittar vi Nordmaling, där lånades endast 3,7 böcker per invånare förra året. Endast Sorsele hamnar längre ner på listan eftersom kommunen saknar statistik över utlåningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.