Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren om mannens motiv: Han var i behov av pengar

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen misstänks ha stuckit ihjäl den äldre kvinnan med ett vasst föremål i ett soprum i Norsjö. Idag väckte åklagaren åtal mot mannen. Enligt åtalet var motivet pengar.

Kvinnan hittades den 14 oktober död i ett soprum. Kvinnan hade blivit stucken flera gånger med ett eggvasst föremål, bland annat i huvudet och i bröstkorgen.

Åklagaren för fram i åtalet att utredningen visar att den mordmisstänkte mannen uppehållit sig i området kring soprummet såväl före som efter mordet. Polisen har också hittat ett par sockar i mannens lägenhet.

– Bevisningen består bland annat av ett par sockor med DNA i form av blod från målsäganden, säger kammaråklagare Petra Lundberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

Hur förklarar han att blodet hamnat där?

– Han har ingen förklaring hur blodet ska ha kommit dit. Blodet finns där man har skor på sig. På övervakningsfilmerna från Ica har han ett par sneakerskor men de har inte anträffats och han kan inte ge någon förklaring till var de är och vår uppfattning är att han gjort sig av med dem.

Till vänster en bild på de sneakerskor som polisen misstänker att 21-åringen gjort sig av med. Till höger sockorna med blod (utmarkerat med a och b) som enligt NFC:s analys visar en blandning av DNA från minst två personer. Resultaten talar enligt NFC extremt starkt för att huvudelen DNA:t kommer från kvinnan. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren: Pengar motivet

Mannen har enligt åtalet haft en pressad ekonomisk situation tiden före mordet och åklagaren bedömer att han troligtvis varit i behov av pengar när han angripit kvinnan. Dagen före mordet ska mannen enligt polisutredningen bara haft 13 kronor på sitt konto. I bevisningen har åklagaren kvitton som visar att mannen haft kontanter efter mordet inträffat och har med stor sannolikhet fått med sig pengar berättar Lundberg.

– Ja sannolikt gjorde han det men vi kan inte säga det med exakt säkerhet. 13.30 anträffas kvinnan och 13.33 syns han på Ica och på övervakningskamerorna ser han ut att ha något i handen som kan vara kontanter och köper cigaretter och energidricka. På kvällen handlar han också chips, godis och choklad, berättar åklagare Petra Lundberg.

Vittne hörde skrik och glaskross

25 personer ska vittna i rättegången. Bland annat en kvinna som var nära soprummet vid tidpunkten och hörde skrikande ljud och glaskross. Den misstänkte mannen har ingen relation eller koppling till den mördade kvinnan.

Rättegången är planerad till den 8 februari. Mannen åtalas också för narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna hittad död i Norsjö

Mer i ämnet