Här i soprummet hittades den äldre kvinnan död. Foto: Patrik Samuelsson/SVT.

21-åringen överklagar till HD efter mordet i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åriga mannen dömdes till 14 års fängelse efter mordet på en äldre kvinna, i ett soprum i Norsjö förra året. Nu ansöker han om prövningstillstånd i högsta domstolen.

Mannen dömdes i tingsrätten och överklagade till hovrätten. Efter att hovrätten fastslagit den tidigare domen ber nu 21 åringen om att fallet ska prövas i HD.

Mannens advokat menar att fallet kan vara principiellt viktigt då tingsrättens dom till stor del grundar sig på indicier, så kallad indirekt bevisning.

Advokaten: Inte tillräcklig stödbevisning

Dels menar mannens advokat att ingen sett 21-åringen tillsammans med målsäganden och att ingen sett honom gå ut ur soprummet, där hon senare hittades död.

Advokaten menar också att det saknas tillräcklig stödbevisning mot 21-åringen.

”Att grunda en fällande dom enbart på den negativa omständigheten, att utredningen inte synes ge utrymme för någon alternativ gärningsman, kan endast i undantagsfall koma i fråga”, skriver advokaten i sin ansökan till HD.

Högsta domstolen (HD) prövar fall som är principiellt viktiga och som kan fungera som vägledande för kommande domar. Det är ännu inte klart om HD kommer att ta upp fallet eller ej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer