I mars månad rapporterade SVT om att det konkursade slakteriet i Burträsk fått en ny ägare. Nu är det klart att slakteriet kommer att starta sin verksamhet igen. Foto: SVT

Åter slaktverksamhet i Burträsk

Publicerad

Tidigare i år gick företaget Burträskbygdens kött AB i konkurs. Sedan dess har en speciell arbetsgrupp arbetat hårt för att kunna starta verksamheten igen. Nu är det klart att ett bolag med ett nytt koncept kommer att starta slaktverksamhet i Burträsk.

Privatpersoner, lokala bönder och Ackra Invest AB har gått in med pengar för att verksamheten ska kunna komma igång igen. Andreas Bergmark är ordförande för arbetsgruppen och ledamot i LRF Västerbottens regionstyrelse.

– Det känns fantastiskt roligt att verksamheten kommer att dra igång igen. Vi har jobbat jättehårt för det här sedan nyår, säger Bergmark.

”Varje kund sköter sin egen försäljning”

Totalt är det 17 delägare som står bakom det nya bolaget Burträsk slakteri. Ackra Invest AB är störst och kommer att erbjuda bygdens djurbönder återtagsslakt, styckning och paketering av kött. Inriktningen kommer att vara djurvälfärd och köttkvalitet. Verksamheten planeras att KRAV-certifieras och det nya bolaget har ett annat koncept än det som sattes i konkurs.

– Driften i det nya bolaget kommer uteslutande att vara återtagsslakt där varje kund sköter sin egen försäljning. Den tidigare driften baserades på volymslakt, säger Bergmark.

Fått hjälp av kommunen

Skellefteå kommuns näringskontor har erbjudit arbetsgruppen hjälp och Region Västerbotten har stöttat kring nätverkande, kompetensfrågor och samverkansfrågor.

– Det finns goda möjligheter för bolaget att lyckas med tanke på den medvetenhet om lokal och hållbar mat som nu finns hos konsumenterna, säger LRF Västerbottens ordförande Lotta Folkesson och fortsätter:

– Vi behöver flera mindre slakterier i Västerbotten för att kunna tillgodose denna efterfrågan, liksom vi också behöver större slakterier i regionen som kan ta fram volymer för att förse befolkningen med den mängd mat som krävs.

Planen är att verksamheten ska dra igång i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer