Linbanan inspekteras och provsvaren kan avgöra dess framtid. Foto: Patrik Samuelsson

Nu avgörs framtiden för världens längsta linbana

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår en helt avgörande inspektion av världens längsta linbana. Utan klartecken kan banan inte längre frakta turister över sjöar, myrar och skog mellan Örträsk och Mensträsk.

Betongtekniker från Göteborg kollar kvaliteten på betongen i stolparna under måndag till onsdag.

– Vi tar bland annat prover och letar upp armeringen, berättar betongtekniker Mats Holmqvist.

Bosse Biström med sambo har ägt och drivit linbanan i decennier men har gått i pension. Linbanan är till salu, men går inte att sälja utan en grundlig inspektion för en halv miljon kronor. De pengarna har man sökt och fått från Jordbruksverket. Norsjö kommun administrerar pengarna från myndigheten.

– I själen hoppas vi att någon vill ta över. Men får vi inte igenom besiktningen är det inte säljbart, säger linbaneägaren Bosse Biström.

”Betongproverna är helt avgörande”

Efter inspektionen skickas betongproverna till Göteborg för analys vid ett labb. Det tar ungefär tre veckor att få provsvaren. Är de positiva går man vidare med andra inspektioner av linbanan.

– Betongproverna är helt avgörande om vi ska fortsätta, säger Bosse Biström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer