Linbanan är 13 kilometer lång och tar två timmar att åka enkel väg. Foto: SVT.

Vill rädda världens längsta linbana – skjuter till 300.000

Uppdaterad
Publicerad

Världens längsta linbana finns i Norsjö, men det senaste året har banan stått stilla med ett överhängande hot om nedmontering.

I ett försök att rädda turistattraktionen gick kommunen i våras in som projektägare för att hitta en ny entreprenör som vill driva linbanan mellan Mensträsk och Örträsk. Men för att linbanan ska bli säljbar behövs en besiktning av anläggningen, och därför beslutade kommunfullmäktige i måndags om att förskottsbetala upp till 300.000 motsvarande kostnaden för besiktningen.

– Linbanan är en viktig kugge i hela norra Västerbottens turistnäring, därför är det viktigt att den får finnas kvar, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö.

Varken tid eller råd att vänta på beslut

Kommunen reserverar pengarna i väntan på slutligt godkännande från Jordbruksverket, men långa handläggningstider har försenat projektet.

– Vi ville egentligen göra besiktningen redan i höstas men då vågade vi inte starta. Nu har vi varken tid eller råd att vänta längre på beslutet, menar Lindfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer