Foto: SVT

Höll workshop för världens längsta linbana

Uppdaterad
Publicerad

Världens längsta linbana kommer att stå stilla i sommar. Men under tisdagskvällen bjöds allmänheten i Norsjö in för att diskutera hur området runtom kan användas i stället.

– Det var väldigt givande. Vi fick många idéer vi ska sätta oss ned och titta på, säger linbaneföreningens ordförande Gun-Britt Forsberg.

Turerna har varit många kring Norsjös linbana mellan Mensträsk och Örträsk. Efter att de tidigare ägarna gått i pension hotades turistattraktionen av nedläggning. Linbanan är i behov av kostsamma renoveringar och verksamheten har hängt på att Jordbruksverket måste godkänna finansiering ur Landsbygdsprogrammet.

Jordbruksverkets beslut dröjer emellertid och det står klart att linbanan inte kommer kunna hålla öppet under sommaren. Därför bjöd linbaneföreningen in allmänheten till en workshop under tisdagskvällen för att få fram idéer om vad regionen kring världens längsta linbana kan användas till istället.

– Vi vill att det ska finnas något kring linbanan även i sommar. Sedan måste man ha i åtanke att det inte kommer finnas möjlighet till samma arbetskraft som tidigare, säger Gun-Britt Forsberg.

”Känns bra det här”

Ett 20-tal ska ha varit på plats i kommunhuset i Norsjö för att diskutera linbanans framtid och enligt Forsberg ska en del idéer lyfts fram under mötet, bland annat förslag om att samarbete med olika byaföreningar runt om Mensträsk och Örträsk. Överlag är linbaneföreningens ordförande nöjd med kvällen.

– Vi fick nog ut ungefär vad vi ville av det här. Nu ska vi sätta oss ned nästa vecka och titta närmare på de här förslagen och se vad vi kan realisera i sommar. Men det känns bra det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.