Tobias Rönnberg, analytiker vid HUI Research tror på en brytpunkt år 2020. Foto: SVT/HUI

HUI: Avmattning för handelsområden

Publicerad

Samtidigt som köpcentrumsatsningarna löser av varandra i Umeå visar trenden i stort att det sker en avmattning i Sverige, det enligt Handelsutredningsinstitutet, HUI.

HUI:s kartläggning pekar på att folks konsumentbeteende ändras där e-handeln är en bidragande orsak till trendbrottet. De skriver att från millennieskiftet har tillväxten för köpcentrum och nya handelsområden varit god men att det mattats av under 2017 och man ser att projektvolymen kommer bromsa in ytterligare.

– Just nu ser 2020 ut att bli en brytpunkt med vikande nyproduktion därefter, säger Tobias Rönnberg, analytiker vid HUI Research i ett pressmeddelande.

”Många handelsområden är särskilt utsatta”

Vidare säger han att handelsområdena sannolikt har några goda år framför sig.

-  Men de kommer att påverkas allt mer av e-handelns tillväxt inom branscher som livsmedelshandeln, möbelhandeln och järn- och bygghandeln. Detta i kombination med ett förändrat konsumentbeteende innebär att många handelsområden är särskilt utsatta i ett längre perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.