Hör Ludwig berätta om räddningsinsatsen vid Byske havsbad: ”Allt hände så snabbt.” Foto: SVT

Badvakten Ludwig blev hjälte när han räddade pojke från drunkning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet drunkningstillbud i Västerbotten har nästan fördubblats i sommar jämfört med samma period i fjol. På Byske havsbad brukar det vara högst ett tillbud per sommar – i år har det varit tre. Badvakten Ludwig Norlund var med vid ett av dem och räddade livet på en pojke.

– Jag tänkte ”jag måste hjälpa barnet, jag kan inte låta det dö”, säger Ludwig Norlund, som för knappt två veckor sedan räddade en pojke från att drunkna i samband med ett drunkningstillbud vid Byske havsbad.

Siffror från SOS Alarm visar alltså att larm om drunkningstilbud, eller olyckor med båtar och andra vattenfordon, nästan har fördubblats i sommar jämfört med förra sommaren.

– Ja, bara nu i sommar har vi haft tre drunkningstillbud vid Byske havsbad och det brukar vara högst ett tillbud per sommar. Det har varit personer som hållit på att drunkna, vindsurfare och personer med båtar som behövt hjälp, säger Pär Antonsson som är styrkeledare vid Byske deltidsbrandkår.

Uppmanar föräldrar att ha koll

Han uppmanar föräldrar att hålla bättre koll på barnen när de badar vid stora badplatser.

– Vi ska inte sluta bada, eftersom att bada är kul, men föräldrarna är ansvariga för sina barn och ska ha uppsikt över dem och tyvärr har det blivit sämre och sämre med den saken under de senaste tio åren, säger Pär Antonsson.

Hör badvakten Ludwig Norlund berätta om räddningsinsatsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.