Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bestämde oss för ett år sen – innan räntan drog iväg” – hör Balticgruppen om planerna. Foto: Arkinova Arkitekter

Balticgruppen bygger 220 nya lägenheter i Umeå – trots inflation och stigande byggpriser

Publicerad

Balticgruppen ska bygga 223 nya lägenheter på Tvistevägen i Umeå – trots att kostnaderna för nybyggnation har stigit kraftigt. 

– Vi har lagt så mycket pengar redan i tidigt skede, så vi har valt att gå vidare ändå, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen. 

Projektet, som varit planerat länge, omfattar två nya femvåningshus som tillsammans inrymmer 223 lägenheter. Bostäderna blir hyresrätter och majoriteten av lägenheterna blir ettor. Ettorna blir cirka 25 kvadratmeter och de största lägenheterna blir tvåor, om cirka 39 kvadratmeter. 

– Om allt går som det ska kommer lägenheterna vara inflyttningsklara i början av 2025. Vi väntar på att bygglovet ska vinna laga kraft om en månad och sen börjar vi med markarbetet, berättar David Carlsson.

Oklart vad det blir för hyra

Vad kommer hyran att ligga på? 

– Det vet jag inte nu. Vi måste förhandla med Hyresgästföreningen först och det har vi inte gjort ännu.

Hur kommer det sig att Balticgruppen ekonomiskt klarar av att genomföra bygget? Och kommer det fortsatt vara bostadsbrist i Umeå? Hör vad David Carlsson säger i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.