Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flera får sänka priset med mellan 5-10 procent i Umeå idag”, säger Jonas Bergh som är mäklare i Umeå – hör mer om bostadsmarknaden i Umeå och Skellefteå i klippet. Foto: Anders Öhlund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bostadsmarknaden i Västerbotten har stannat av – nu höjs styrräntan ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

När Riksbanken nu höjer räntan igen slår det hårt mot bostadsmarknaden, menar fastighetsmäklare i Västerbotten. Redan nu säljs bostäder under utgångspris.

Just nu ligger 500 villor och lägenheter ute till försäljning i Umeå och Skellefteå. 100 av dessa är prissänkta.

– Om jag har fem kunder som vill köpa en bostad så kan det sluta med att det bara en kund som är kvar. Ibland erbjuds då ett pris under utgångspris. Säljaren kan inte vara lika tuff som tidigare. Flera får sänka priset med mellan 5-10 procent i Umeå idag, säger Jonas Bergh, som är mäklare i Umeå.

Många vill prata ränta

Under torsdagen kom beskedet att Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter. Swedbank som har 30 procent av lånemarknaden för bostäder i Umeå märker av ett ökat tryck från kunderna. Många vill diskutera räntan och vad man skall göra när räntan skall förhandlas om.

– Det är många som vill prata med oss, ha rådgivning hur man skall göra. Många har ju varit vana vid en lägre ränta så det är en ny verklighet att anpassa sig efter, säger Fredrik Edman som är bolånechef vid Swedbank i Umeå.

Medvetna om räntehöjningen

– Kunderna är medvetna om att räntan kommer att höjas, det har vi tydligt märkt av. Det är inte svårare att få låna än för ett år sedan. Däremot kostar det mer och man måste klara av av marginaler på ett annat sätt. Men pengar får man låna om man har en ekonomi som klarar av lånen, säger Fredrik Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.