Foto: Bara Bröst Bara / TT

”Bara bröst bara” blockerades

Publicerad

Aktionsgruppen ”Bara bröst bara” fortsätter att skapa debatt. Gruppen stängdes av från Facebook vilket fått aktivisterna att se rött.

Aktivisterna bakom bröstaktionen mot simhallen Medley i Umeå har hamnat i en uppmärksammad konflikt igen. Facebook raderade i går kväll material som gruppen hade på sin Facebooksida. Det var en senegalesisk film med barnbröstade kvinnor som diskuterade med barn som fick Facebook att agera mot gruppen.

– Det var några kvinnor som diskuterade med något barn. Ett antal av kvinnorna hade ingen överdel på sig. Det var ingen stor gej i filmen eftersom brösten var avsexualiserade. Den tog Facebook bort för ”det är bröst och sexuellt oavsett situation”, säger Fanny Karlsson, en av administratörerna av sidan.

Starka reaktioner mot Facebook

Administratörerna skrev kritiska statusuppdateringar och idag är allt innehåll tillbaka.

– Det känns som ett otroligt kontrast med tranke på vilka grupper som får vara kvar trots tusentals anmälningar. Till exempel ”Vit makt negerslakt” fick vara kvar länge torts tusentals anmälningar.

– På Facebook finns det hur många sidor som helst med kvinnor som bara är objekt och visar hela sin i princip nakna kropp som killar gillar. Men våran Senegalesiska barnfilm ansågs vara pornografisk.

– Vi har fått mycket reaktioner. Många har blivit väldigt upprörada över det här. Jag tror att det är många som ifrågasätter hur facebook tänker.

Administratörerna för Bara bröst bara planerar nu att skriva en debattartikel och försöka få den publicerad i någon tidning nästa vecka.

– Vi kräver att det här förändras eftersom Facebook är en plattform som de flesta använder. Folk behöver veta att den här plattformer accepterar ”Vit slakt negerlsakt” i större utsträcknig än vår sida som jobbar MOT diskriminering, säger Fanny Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer