Foto: SVT/

Bara bröst på bild för kroppsmedvetenhet

Publicerad

Idag öppnar utställningen Bröst på Kvinnohistoriskt museum i Umeå. Den innehåller bilder av Elisabeth Ohlson Wallin och texter av fyra författare. Utställningen vill få oss att fundera kring kroppsideal, hur normer skapas och hur dom påverkar synen på våra egna och andras kroppar.

För att bilderna inte skulle uppfattas som sexistiska fotograferade Elisabeth Ohlson Wallin först kvinnornas bröst, ett svartvitt foto som kvinnorna sedan fick hålla framför sina överkroppar. Tanken var att skapa en skyddande effekt för att koncentrera sig på kraften i bilderna. Att visa sina bröst idag är inte självklart.

– Man kan tycka att bröst bara borde få vara bröst, en kroppsdel, men så är det väldigt sällan. Brösten på en person som identifierar sig som kvinna får andra blickar än bröst på en person som identifierar sig som man, säger Linda Noreen, pedagog och programansvarig på Kvinnohistoriskt museum.

Startade som cancerprojekt

Bilderna i utställningen kom till för att stödja Bröstcancerfonden i Klämkalendern 2016. Kalendern uppmanade kvinnor att undersöka sina bröst för att upptäcka cancer tidigt. Kulturen i Lund gjorde om kalendern till en utställning och la till fyra texter av journalister, konstkritiker och konstvetare. I Umeå har man byggt ut utställningen ytterligare genom en slags anslagstavla.

– Emma Swanström har gjort research åt oss och vi har tagit fram andra bilder på samma tema för att diskutera vidare, säger Linda Noreen.

Åsa Adolfsson är utställningsproducent och menar att anslagstavlan är avsedd att vara tänkvärd.

– Vi vill titta på brösten ur olika aspekter, starta samtal och väcka tankar, säger hon.

”De visar på mod och kraft”

Både Linda och Åsa är väldigt nöjda med att ha fotografierna som bas i utställningen.

– Kvinnorna är kända på olika sätt och det är kvinnor med makt. Men de ser också så starka ut, de visar på mod och kraft, säger Åsa Adolfsson. Hon konstaterar också att lösningen att kvinnorna fotograferas med bilder framför kroppen är ett smart sätt att inte objektifiera kvinnorna.

Utställningen på Kvinnorhistoriskt museum kommer att kompletteras med föreläsningar, workshops och skolprogram.

– Vi hoppas att alla vill komma hit, men vi har en speciell målgrupp i unga vuxna och vi hoppas att skolprogrammet när vi pratar om kroppsnormer, säger Linda Noreen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.