Se drönarbilder på dammluckorna i Stornorrfors. Foto: Tommy Forsgren / SVT

Fler älvar och floder exploateras – ”Risk att djur utrotas”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler floder och älvar i världen exploateras. Det visar en ny internationell studie där bland annat Umeå universitet deltagit. 

– Risken är att djurarter utrotas och vissa växter blir sällsynta, säger Christer Nilsson, professor emeritus vid Umeå universitet och SLU.

Studien, som har kartlagt läget för jordens fritt strömmande vattendrag, visar att endast 37 procent av världens längsta floder strömmar fritt. 

En oroande utarmning, menar Christer Nilsson, professor emeritus vid Umeå universitet och SLU. Han liknar älvar och floder vid människans artärer. 

– När dammar byggs så blir det som en blodpropp som hindrar passagen av växter och djur. Risken är att djurarter utrotas och vissa växter blir sällsynta.

Hårt utbyggt på många håll i världen

I norra Sverige finns, globalt sett, ovanligt många fritt strömmande vattendrag. Christer Nilsson, nämner Vindelälven i Västerbotten, som exempel, även om det finns kraftverk i biflöden. 

– I norra Europa har vi de sista fritt strömmande europeiska vattendragen, i Centraleuropa är det väldigt hårt utbyggt, Kina och USA likaså, säger Christer Nilsson.

Hot mot laxen

Laxen och öringen är beroende av att kunna vandra långt upp men kraftverksdammarna blir hinder för fiskarna. Kraftverksdammen Stornorrfors i Umeälven ställer till problem i den angränsande Vindelälven.

– Det är svårt att vandra förbi. En fisk som lekt i Vindelälven kan egentligen vandra tillbaka från havet och leka fyra gånger men den här laxen kommer in i turbinerna och dödas, säger han och tillägger:

– Det är flera tusen fiskar som dör i nervandringen, bara i Vindelälven.

”Faller 70 meter och dör”

Vattenfall gjorde en ny så kallad fisktrappa med en fiskledare vid kraftverket 2010, tanken är att nedvandrande fisk ska ledas ner genom trappan, men enligt Christer Nilsson så fungerar det bara på små laxar.

– De stora dyker och kommer ner i kraftverket, de faller 70 meter ner och dör.

Vid Vattenfall understryker man att fiskledaren testas under en prövotid och att man söker förbättringar hela tiden.

– Vi är väldigt medvetna om problemet och tycker frågan är viktig. Vi har till exempel en doktorandtjänst på halvtid som bland annat tittar på detta, men det är inte så lätt att lösa som det kanske låter, säger Erik Sparrevik, miljöspecialist vid Vattenfall.

Hör Christer Nilsson berätta om vad som kan hjälpa fiskarna i klippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.