Nu behövs 800 nya förskoleplatser de närmaste fyra åren, utöver de platser som redan finns. På tio år behövs det 1800 nya dagisplatser. Foto: SVT

Baracker ska lösa förskolekrisen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun behöver snabbt fixa 800 nya förskoleplatser. Nu byggs tre nya barackförskolor i Umeå – för att snabbt lösa krisen.

Barackförskolorna byggs just nu på Tomtebo, Berghem och Böleäng i Umeå.

Det är den nya befolkningsprognosen som ställt till det för Umeå kommun. Nu behövs 800 nya förskoleplatser de närmaste fyra åren, utöver de platser som redan finns. På tio år behövs det 1800 nya dagisplatser.

Går snabbt att bygga

Fördelen med baracker eller paviljonger är att de går snabbare att bygga jämfört med permanenta förskolor. Det tar åtta månader att bygga en barack i stället för en permanent förskola. Men den får bara stå kvar i sex år innan den måste flyttas – det handlar alltså om ett tillfälligt bygge.

Moa Brydsten (S) som är ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå menar att det här är den enda lösningen i den akuta situationen.

”Lovar ingenting”

– Vi måste ju ha plats åt alla barnen. Sedan får vi bygga i kapp. Baracklösningen är dock inte den bästa lösningen så är det, säger Moa Brydsten (S).

Kan du lova att barackerna nu ska kapa dagiskön i Umeå?

– Jag lovar ingenting. Jag hoppas vi kan hantera kön bättre men några löften ger jag inte, säger Moa Brydsten (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.