Moa Brydsten (S) och kollegorna har stora utmaningar framför sig. Foto: TT/SVT.

Politikerna om ökade förskolebehovet: ”Vänder upp och ner på planeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun trodde att det skulle behövas upp emot 39 nya förskoleavdelningar i kommunen. Nu räknar man med att det behövs 115 (!) nya avdelningar.

– Det här vänder upp och ner på vår planering, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Behovet av förskoleplatser är stort i Umeå kommun. Men den senaste befolkningsprognosen har tagit många med häpnad. De tidigare kalkylerna på 39 nya avdelningar stämmer inte alls.

Nu räknar för- och grundskolenämnden på ett behov av 115 nya avdelningar för att klara målsättningen med 15 barn per barngrupp, en investering på en miljard. I dessa behov är ingen hänsyn tagen till rimliga geografiska avstånd. 

Läs mer: Ökad befolkning – 85 nya avdelningar behövs

– Det här vänder upp och ner på vår planering som vi redan gjort. Nu måste vi kraftsamla inom kommunen för att lösa detta, säger Moa Brydsten.

– Vi ser ett stort behov av förskoleplatser framöver, konstaterar hon.

Måste få större budget

Läs mer: ”Barnen kommer att trängas ihop som sardiner”

Vad ska ni göra för att lösa detta?

– En konkret sak handlar om att vi ska ha rätt underlag till budgetberedningen och kommande investeringar. Vi måste bygga lokaler för att kunna ta emot alla, säger Brydsten.

Nu räknar nämnden med att det kommer att behövas 115 nya avdelningar. Det innebär en investeringskostnad på en miljard kronor. Nämnden kommer redan i årets budget begära pengar för ökade investeringar.

Vad säger du till alla föräldrar som redan idag väntar på förskoleplats?

– Vi har en garanti som vi ska uppfylla. Det är därför det är jättebra att vi får dessa prognoser, så att vi kan vara förberedda.

Läs mer: Barnen får krypa omkring i kissblöjor

Ska vara 15 barn per grupp

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att för- och grundskolenämnden har gått med på yrkandet om att lokalerna ska beräknas utifrån 15 barn per grupp.

– Det är tydligt att Föräldranätverkets kamp för mindre barngrupper har haft effekt, vinden i nämnden har vänt helt åt vårt håll, säger Elisabet Forssell, ledamot i För- och grundskolenämnden för Vänsterpartiet.

– Detta är visserligen en liten seger, men det inger hopp om att barngruppernas storlek äntligen kan börja prioriteras, säger Daniel Kallòs, ledamot i För- och grundskolenämnden (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.