Foto: TT

Ökad befolkning – 85 nya förskoleavdelningar behövs

Uppdaterad
Publicerad

Redan tidigare var behovet av nya förskolor i Umeå stort under de kommande åren. Men enligt den nya befolkningsprognos som kommuner har gjort kommer behovet av nya förskoleplatser att skena under det kommande årtiondet.

Nu kan det behövas närmare 85 nya förskoleavdelningar, jämfört med 31 till 39 enligt den tidigare bedömningen. Så sent som på för- och grundskolenämndens möte i mars presenterades en plan för de kommande lokalbehoven som kom fram till slutsatsen att det skulle behövas 31 till 39 nya förskoleavdelningar fram till under det kommande årtiondet.

Redan det var en hög utbyggnadstakt. Men med den nya befolkningsprognosen som kom tidigare i veckan så har förutsättningarna totalt. Den tidigare prognosen pekade mot att det skulle finnas 7.800 barn i förskoleålder i kommunen 2026.

Prognosen överraskar

Den nya prognosen pekar mot att det kommer att det istället kommer att finnas 8.800 förskolebarn 2028. Ett resultat som fick prognosmakarna på kommunen att höja på ögonbrynen.

– Vi blev överraskade när vi såg resultatet. Förändringen beror på att vi tror på en högre total befolkningsökning och en större inflyttning av barnfamiljer från andra delar av Sverige, konstaterar Peter Thuresson vid Umeå kommuns avdelning för övergripande planering.

Kan behövas ytterligareavdelningar

Mikael Lindgren, lokalplanerare vid utbildningskontoret säger att det i grunden går att dela det ökade antalet barn med 17 för att få fram en siffra för det ökade behovet av förskoleavdelningar. Det skulle innebära att det behövs ytterligare nära 60 förskoleavdelningar, utöver de tidigare kända behoven.

Lindgren arbetar precis med att ta fram nya underlag som ska läggas fram vid för och grundskolenämndens nästa möte.

Beräkningen av de ökade behoven bygger alltså på att avdelningarnas storlek ligger kvar på dagens nivå. Det skulle behövas väsentlig fler nya avdelningar om målet om 15 barn per avdelning ska nås fram till 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.