Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojken fick äta och sova inlåst på toaletten. Pappan och sambon duschade honom i iskallt vatten. Nu döms båda till fängelsestraff för hur de behandlat pojken. Hör målsägandebiträdet berätta hur pojken mår i klippet. Foto: Anders Molin/SVT

Pappa i Lycksele höll åttaårige sonen inlåst på toa – duschade honom i iskallt vatten

Uppdaterad
Publicerad

En pappa i Lycksele har under lång tid utsatt sin åttaåriga son för misshandel och kränkningar. Pojken fick äta och sova inlåst på toaletten. Han har duschats i iskallt vatten och tvingats att stå naken på en stol i timmar.

Nu döms pojkens pappa och hans sambo till fängelsestraff för flera brott.

– Man blir väldigt berörd när man ser hur han har behandlat sitt barn, det är svårt att förstå, säger Josef Angerbjörn, målsägandebiträde.

Ett par i Lycksele dömdes på tisdagen i Lycksele tingsrätt för att systematiskt ha misshandlat och kränkt mannens barn från ett tidigare förhållande. Brotten har pågått från september 2019 till juli 2020.

Pojken, som nu är tio år, tvingades ibland stå naken på en stol vid fönstret i flera timmar. Pojkens storasyster bevittnade mycket av det lillebror utsattes för.

– Pappa brukade sitta och kolla så att han stod upp. Men ibland när han tröttnade på att stå, då ville han sätta sig ner, men det fick han inte, berättar systern i förhör.

”Jag frös jättemycket”

Pojken har vid flera tillfällen duschats i iskallt vatten, både med och utan kläder. Ibland fick han sitta med iskalla kläder inlåst på toan tills kläderna torkat.

– Det gjorde ont i huvet och jag frös jättemycket. Jag kände mig arg fast jag inte vågade visa det. Och ledsen, säger pojken i polisförhören.

Vid ett tillfälle har pappan och sambon hämtat is och stoppat ner i pojkens kalsonger. Ofta hölls pojken inlåst på toaletten. Vissa nätter fick han sova där inne och enligt domen fick han ofta äta inlåst på toan.

Låsvredet hade skruvats bort så att dörren bara kunde öppnas utifrån. Dessutom var det ofta kolsvart inne på toan när pojken hölls instängd.

– Det är väldigt allvarliga gärningar som barnet utsatts för, säger Josef Angerbjörn, målsägandebiträde för barnen.

I förundersökningen framkommer att övriga familjen (pappan, sambon, sambos barn och pojkens storasyster) åkte iväg på roliga aktiviteter när pojken var inlåst, bland annat restaurangbesök, bad och minigolf.

Pojken har mått dåligt under lång tid

– Det har påverkat barnet på ett djupgående sätt och han har mått dåligt under en väldigt lång tid, säger Josef Angerbjörn.

Pappan, som är i 40-årsåldern, och sambon nekar till alla anklagelser. Enligt pappan har pojken själv låst in sig på toan och vägrat komma ut.

Paret döms mot sitt nekande till fängelse i två år och fyra månader. Pappan döms för misshandel, grov fridskränkning och olaga frihetsberövande. Sambon döms för grov fridskränkning, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Detta efter att hon hotat pojkens storasyster till tystnad genom att söka upp henne på hennes skola.

Enligt mannens advokat planerar man att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.