I höstas granskade SVT Nyheter Västerbotten de långa väntetiderna till BUP i länet. Då sa dåvarande verksamhetsområdeschef Jennie Lilling Ståhl att väntetiderna inte var godtagbara och att de till våren skulle klara av att ge snabbare vård. Något som inte blivit verklighet.
Sämst i landet
När inspektionen för vård- och omsorg, IVO, gjorde en tillsyn i maj i år visade det sig att vårdgarantin inte uppfylls. Västerbotten var under årets tre första månader fortsatt sämst i landet – endast 26 procent fick ett första besök inom utsatt tid, visar siffror Sveriges kommuner och landsting.
– Vi räknar med att BUP gör förändringar och kommer att följa upp detta inom ett år, säger jurist Fredrik Fridholm på IVO.
Riskerar vite
Vid inspektionen var det 55 barn och ungdomar som väntat mer än 30 dagar och tre personer som väntat mer än 90 dagar för att komma till ett första bedömningssamtal.
– Om bristerna inte rättas till kan vi ytterst besluta om ett föreläggande med vite, säger Fredrik Fridholm.
Till barn- och ungdomsspykiatrin söker sig barn och unga som mår dåligt. Och en lång väntan på hjälp kan för ett barn få stora konsekvenser, enligt BRIS, Barnens rätt i samhället.
”Blivit sämre”
BUP har som mål att patienter som nu står i väntelistan ska vara bedömda senast i slutet av sommaren. Men det är inte realistiskt, säger Jan Sundling som är lokal ordförande i Akademikerförbundet SSR och huvudskyddsombud för Saco.
– Det har snarare blivit sämre på BUP senaste tiden, många i personalen har slutat eller funderar på att sluta. Ledningen har infört en ny modell men utan att ha en vettig dialog med medarbetarna och det fungerar inte, säger han.
SVT har sökt sjukvårdsdirektör och avdelningschef på BUP utan att nå dem.