Foto: TT

Förskola förbjuds ha religiös undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Krubban är en kristen förskola i Umeå, men efter att kommunen gått in och sagt sitt har förskolan tvingats ta bort flera religiösa inslag. Barnen får inte längre säga ”amen”, de får inte heller prata om Bibeln eller be bordsbön på förskolan.

Den kristna förskolan drivs av Frälsningsarmén och har plats för 32 barn. Umeå kommun gjorde en anmäld tillsyn på förskolan, där de såg sådant som de ansåg stred mot skollagen.

– Ja, kommunen gav oss efter tillsynen förbud på att ha bordsbön vid måltiderna, säger förskolechefen Britt-Marie Mårtensson.

LÄS MER: 3-åring sa inte amen – fick inte lämna bordet

Tackar solen i stället för Gud

I skollagen står det att konfessionella inslag inte får förekomma vid undervisning och att barnen alltid ska ha möjlighet att välja om de vill delta vid religiösa inslag eller inte.

Kommunen ansåg att bordsbönen var konfessionell och att barnen inte fick välja bort den. Men Britt-Marie Mårtensson anser inte att förskolans bordsbön räknas som undervisning.

– Skollagen kan tolkas på olika sätt. Bordsbönen är ett konfessionellt inslag som inte får förekomma i undervisningen, så därför har vi tänkt att vi lägger den som ett trevligt inslag vid måltidsraster i stället. Vi har helt enkelt tolkat lagen annorlunda än vad kommunen gjort, säger hon.

LÄS MER: Skola får kritik för bön

Nu har förskolan helt plockat bort sin bordsbön vid måltiderna, i stället sjunger barnen en ramsa och tackar för solen, regnet och maten.

– Det är tråkigt för bordsbönen är en tradition, men ramsan är också fin och barnen kan välja vem de vill rikta ramsan till, säger förskolechefen.

Får inte prata om Bibeln

Enligt Pian Rosell, förskolestrateg vid Umeå kommun, säger skollagen att förskolor och skolor får ha konfessionella inslag i utbildningen, men inte i undervisningen. Vilket blir något diffust när det kommer till förskoleundervisning.

– I grundskolan är det inte så svårt, då ligger undervisningen under lektionerna, men i förskolan är det svårare att skilja på vad som är utbildning och vad som är undervisning.

På förskolan Krubban har man efter kommunens besök även fått ta bort sitt regelbundna inslag ”Bibelsnack” där man haft en dialog med barnen kring sådant som står i Bibeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.