Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utebliven tröst, bristande undervisning och dålig arbetsmiljö – hör huvudskyddsombudet Per Edberg berätta om konsekvenserna av stora barngrupper i klippet. Till höger Moa Brydsten (S). Foto: Anna Bergman/SVT

Barngrupperna i Umeås förskolor är fortfarande för stora

Uppdaterad
Publicerad

81 procent av barngrupperna i Umeå kommuns förskolor är större än vad Skolverkets riktlinjer tillåter, visar statistik från Lärarförbundet.

– Konsekvenserna är att vi inte hinner med det vi ska göra. Det blir omsorg och ingen utbildning – det blir film och läsplattor, säger Per Edberg, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Umeå.

Umeå kommun har under många år haft som målsättning att ha max 15 barn per barngrupp inom förskolan, vilket numera även är Skolverkets riktlinjer för äldre förskolebarn. För ett- till treåringar är riktlinjen max tolv barn.

Trots detta lever 81 procent av de åldersindelade barngrupperna i kommunen inte upp till målen och riktlinjerna.

– När det gäller åldersindelad verksamhet i förskolan så har vi jobbat utifrån Skolverkets rekommendationer att de yngre åldrarna ska ha mindre grupper. Konsekvensen då är att de äldre blir fler, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå kommun, som en förklaring till statistiken.

Historiskt underfinansierad

Huvudskyddsombudet och förskoleläraren Per Edberg anser dock att förskoleverksamheten i Umeå varit underfinansierad de senaste 20 åren, vilket är orsaken till de stora barngrupperna.

– Man måste dels ta tag i det här problemet på allvar nationellt så att kommunerna får de resurser de behöver för att klara av skola och förskola. Sen gäller det att Umeå kommun också prioriterar. Man har haft stora budgetöverskott under flera år, så man bör kunna höja kvaliteten, säger han.

Hör Moa Brydsten (S) berätta om hur Umeå kommun arbetar för att nå målen – och när kommunen kan göra det – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.