Helt fullt på förskolorna i Umeå: ”Varenda plats i bruk”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren är alla förskoleplatser i Umeå kommun fyllda. Vissa familjer får därför pendla flera mil till närmsta förskola.

– Nu under våren har vi tagit varenda plats i bruk. Det är inte optimalt. Man önskar att man kunde ha platser nära hemmet, säger Daniel Nordgren, biträdande utbildningsdirektör för förskolan.

Förskoleköerna är långa, speciellt för dem som bor i byarna utanför Umeå. Därför kan de erbjudas en plats i närliggande by eller i någon stadsdel, vilket innebär att föräldrar får resa flera mil för att hämta och lämna sina barn.

– Alla ska erbjudas en plats inom fyra månader. Det kan bli en annan förskola, men så nära hemmet som det går och då står man fortfarande kvar i sin kö. Bor man utanför Umeå kan det därför bli lite längre bort, säger Daniel Nordgren.

Utreder möjligheter till fler platser

Under våren är trycket på förskolor generellt högre. För- och grundskolenämnden har nu begärt en utredning för att undersöka om och hur kommunen kan utöka förskoleplatserna.

– Där ska vi titta på hela kommunen utifrån befolkning, hur många barn det finns och var behovet är som störst. Det blir ett förslag för politikerna att ta beslut om. Vi är bara i startgroparna men byarna kommer prioriteras, säger Daniel Nordgren.

Hör Daniel Nordgren berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.