Beslutet att stänga BB i Lycksele under tre veckor vid jul- och nyårshelgen var väntat, enligt Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten. Foto: SVT

Barnmorskeförbundet om BB i Lycksele: ”Väldigt väntat”

Uppdaterad
Publicerad

BB i Lycksele håller stängt under jul- och nyårshelgen.

Ett väntat besked, enligt Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, både för dem som ska föda barn för det blir längre att åka, men det finns inget annat sätt att göra det på för vi har inte personal. Vill man föda säkert måste man ha personal och har man inte personal så går det inte, säger hon.

Orsaken till att BB i Lycksele kommer att hålla stängt under tre veckor under jul och nyår uppges vara personalbrist. Något Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten, också bekräftar.

– Målet är alltid att ha tre förlossningsavdelningar öppna, men i dagsläget har vi inte personal för att klara av att ha tre förlossningar och trots att vi har dammsugit hela Sverige på stafettbarnmorskor fungerar det inte över jul- och nyår, för då vill de inte heller jobba.

Inget nytt problem

På grund av personalbrist tvingades BB hålla stängt under flera veckor i somras, så problemet med bemanningsbristen kring barnmorskor är inte nytt i Lycksele, vilket Erika Häggblad också slår fast.

– Vi har sagt att det kommer att bli konsekvenser, att vi inte kommer att ha öppet för att vi inte har tillräckligt med folk. Men regionen har sagt att det kommer att lösa sig och vi har sagt ”nej, det kommer det inte att göra” och det har vi sagt i 10 års tid, säger hon och fortsätter:

– Så det här problemet är inte nytt. Det nya är att det går inte längre. Ordinarie personal på alla tre förlossningar har vändit och vridit på sig för att kunna ha öppet på alla tre avdelningar, det går ju inte till slut, vi måste också få ut vår ledighet, det är det som händer nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.