”Alla vi barnmorskor håller på gå på knäna”, säger Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet som inte tror på en minskad arbetsbelastning efter jul. Foto: SVT/TT

Barnmorskeförbundet ryter ifrån: ”Situationen på Lycksele BB inte löst”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) ser bemanningsläget på Lycksele BB ljusare ut till våren.

Uttalandet får Barnmorskeförbundet i Västerbotten att rasa.

– Det är inte alls löst, det är helt fel. Vi håller på att jobba ihjäl oss. Allt bygger på att den befintliga personalen finns kvar i vår och det är jag inte alls säker på, säger Erika Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Region Västerbotten har kontrakterat fyra hyrbarnmorskor till Lycksele BB i vår, något som Anna-Lena Danielsson menar gör personalläget ”mycket ljusare”. Erika Häggblad är av en helt annan uppfattning.

– Det är jättebra att man fått tag på stafettbarnmorskor som kan börja vecka två, men vi är lika förbannat lite folk. Alla vi barnmorskor håller på gå på knäna, både de som är kvar i Lycksele och de som åker från kusten för att täcka upp, säger hon.

Befarar att fler slutar

Enligt Erika Häggblad behövs i nuläget ytterligare 20-30 barnmorskor i hela länet för att täcka alla pass. I Lycksele behövs minst tio barmorskor på heltid. Efter jul, när hyrbarnmorskorna anslutit, kommer det finnas totalt åtta. Men alla arbetar inte – och vissa av de nuvarande, ordinarie barnmorskorna kanske inte ens arbetar kvar då, befarar Häggblad.

– Vissa har aviserat att de vill börja jobba i Umeå istället.

Erika Häggblad efterfrågar dialog mellan fackförbunden och styrande politiker i regionen, något hon tycker saknas helt idag.

– De har ingen aning om hur verksamheterna på länets tre kliniker ser ut idag. Prata med oss, Anna-Lena Danielsson, säger Erika Häggblad.

”Fyra är bättre än noll”

Själv säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, att hon inte menade att situationen på Lycksele BB är löst i och med de fyra hyrbarnmorskorna.

– Men den ser mycket, mycket ljusare ut efter trettondagen – fyra barnmorskor är ju bra mycket bättre än noll. Men det kommer fortfarande finnas luckor att fylla, säger Anna-Lena Danielsson.

Barnmorskeförbundet upplever dialogen med er styrande politiker som obefintlig, kommer ni förbättra den?

– Vi vill absolut ha mer dialog med fackförbunden och kommer ha det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.