Foto: TT

Batterifabriken har tecknat avtal med ABB

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt har tecknat ett avtal om att samarbeta med ABB om bygget av batterifabriken.

Enligt ABB Sveriges vd uppgår investeringen till ungefär 95 miljoner kronor. Northvolt har en urvalsprocess där bolaget tittar på flera kommuner där fabriken ska byggas, det är sedan tidigare klart att bygget ska ske i antingen Skellefteå eller Västerås. Beslut om var den hamnar ska tas i mitten av oktober.

– ABB ligger i framkant av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktigt leverantör och investerare, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Batterifabriken Northvolt

TV: Kampen om fabriken på en minut

Men det går enligt Northvolt inte att dra några som helst slutsatser om placeringen av själva batterifabriken i det här läget.

– Nej, partnerskapet är helt oberoende av valet av plats, säger bolagets kommunikatör Jesper Wigardt om de mediauppgifter som florerar om att allt då också tyder på att fabriken kommer att hamna i Västerås.

LÄS MER: Stora mängder farliga ämnen ska hanteras

Bolaget betonar att anledningen till partnerskapet är kunskapen som finns hos ABB.

– Och vad gäller själva tidsupplägget så har ingenting förändrats, berättar Jesper Wigardt.

LÄS MER: Skellefteåborna får tycka till om fabriken

Under måndagskvällen genomfördes ett samråd i Västerås och de som har synpunkter ska lämna de senast 16 oktober. Motsvarande datum som gäller för Skellefteå är den 6 oktober.

– Först efter det tar vi beslut om var det ska byggas, säger Jesper Wigardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet