Foto: SVT/TT.

Barnmorskorna ryter ifrån: ”Vi behöver semester”

Publicerad

Hela vårdsveriges blickar riktas nu mot Västerbotten. Landstinget där har beslutat att bara ge barnmorskorna tre veckors semester i sommar.Ett beslut som vårdförbundet riktar skarp kritik mot och tänker driva hela vägen till Arbetsdomstol om det behövs.

Barnmorskorna i Skellefteå ska bara få tre veckors semester i sommar. Annars går det inte att driva en patientsäker vård dygnet runt på Västerbottens tre förlossningsavdelningar enligt Landstinget.

– Det är bedrövligt hur landstinget behandlar sina anställda. Vi behöver verkligen sommarsemester och ser fram mot den hela året, säger barnmorskan Ann-Helen Palmberg.

Vårdförbundet har aldrig varit med om något liknande.

LÄS MER: ”Vi tvingas begränsa personalens semester”

Semesterlagen ska testas i domstol

Kollektivavtalet är lite luddigt skrivet kring fyra veckor semester. Men semesterlagen desto tydligare enligt dem.

– Det handlar om fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti, säger Vårdförbundets ordförande i Västerbotten Jenny Olsson.

Nu väntar en tvist. Förs lokala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, sen kanske nationella. Går det inte att komma överens tänker Vårdförbundet driva frågan till Arbetsdomstol. Utslaget där blir vägledande och sätter ett prejudikat för hur semesterlagen ska tolkas.

– Frågan blir så avgörande när en vecka kollektivt tagits bort. Det gäller hur arbetsgivaren kan agera framöver, säger Vårdförbundets ordförande i Västerbotten Jenny Olsson.

Hoppas på en lösning

Landstinget hoppas ändå på en snar lösning.

– Vi får se men just nu tror jag att vi är nära en lösning med de barnmorskor som tagit mindre semester, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg.

Barnmorskorna vet inte vad de ska tro om sommaren. Men drar förhandlingarna ut på tiden får de ställa in sig på kortsemester.

– Inget är klart än så några planer går inte att göra. Det känns inte roligt, säger barnmorskan Ann-Helen Palmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.