• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spelledaren styr simulationen från ett kontrollrum. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Befäl ska spela sig till erfarenhet

Publicerad

En ny träningsanläggning har idag invigts på Umeå brandstation. Den ska ge befäl möjlighet att mängdträna simulerade scenarier. – Vi behöver det för att utveckla och bibehålla vår kompetens, säger Marcus Forsvall, brandingenjör.

Den nya ledningsträningsanläggningen, LTA, är en del av en större satsning på att utveckla ledningsförmågan vid skarpt läge.

På frågan om de kommer få tillbaka pengarna man satsat på projektet svarar Marcus Forsvall, som även är spelledare:

– Det är så klart en investering vi har gjort med ombyggnad av lokaler och teknik, men den stora vinsten är att vi kommer att utvecklas och bli bättre på det vi gör, vi har även redan fått förfrågningar från andra organisationer och räddningstjänster som har frågat om de får hyra in sig i lokalerna.

Han säger också att det blir mycket lättare och billigare att träna i simulatorn än att satsa en massa resurser på stora fältövningar, som man var tvungen att göra tidigare.

– Det här kommer att vara ett av de ben som vår övningsverksamhet bygger på.

Hur det funkar

Spelet styrs från ett kontrollrum av en spelledare som bestämmer inriktning och hur scenariot utvecklas utifrån befälens insatser och vilka åtgärder som sätts in. 

Befälen övar framför bildprojektorer där filmer från riktiga olyckor spelas upp och där spelet simulerar olika typer av händelser, exempelvis bränder eller trafikolyckor.

Projektorskärmar spelar upp ett scenarium med filmer från riktiga utryckningar, spelledaren kan styra hur det ser ut på skärmen. Foto: SVT

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer