Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det jag tycker saknas är en ordentlig utredning av de nya hårdytorna” – hör Jens Wallström, boende på Västerslätt i Umeå, om vad han önskar av kommunen. Foto: SVT

Jens befarar fler översvämningar i Tvärån: ”En fruktansvärd osäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Jens Wallström bor på Västerslätt i Umeå och var en av dem som drabbades av vattenfylld källare när Tvärån svämmade över i fjol.

Nu vill han att kommunen gör en ordentlig utredning över hur utbyggnationerna kring Västerslätt påverkar vattenavrinningen till Tvärån.

I november förra året vattenfylldes Jens Wallströms gata efter att Tvärån svämmat över i samband med ett kraftigt skyfall. Snart trängde vattnet även sig upp genom hans avlopp.

– För mig innebar det att jag hade tre decimeter vatten i hela källaren och fick byta golv och väggar, berättar Jens Wallström.

Saknar ordentlig utredning

Efter vattenskadan har han byggt om källaren för att minska risken för nya skador och köpt pumpar. Ändå känner han en osäkerhet för framtida eventuella översvämningar.

– Jag tycker det är bra att kommunen tänker och planerar åtgärder, men det jag tycker saknas är en ordentlig utredning av vad de nya hårdytorna här omkring innebär, säger Jens Wallström.

Hårdytorna han syftar på är bangården på Västerslätt och den planerade utbyggnaden av Klockarbäcken. Utbyggnader på tidigare oexploaterad mark innebär att avrinningen går snabbare – i det här fallet till Tvärån – i stället för att vattnet först lagras i marken. Det innebär i sin tur att dagvattensystemet belastas hårdare.

Byggt modell av avrinningen

Per Hilmersson, gatudriftchef vid Umeå kommun, säger att de ser över problematiken i utredningen av åtgärder för att minska översvämningsrisker.

– Vi har byggt en modell över hur avrinningen ser ut och kan skruva i hur olika scenarion påverkar den. Men vad vi gör åt det har vi inte gjort klart än, säger Per Hilmersson.

Han utlovar även bättre kommunikation gentemot de boende i området, något som Jens Wallström anser att kommunen varit dålig på hittills.

– Upplever man att vi var dåliga på att kommunicera vid översvämningen får jag bara beklaga, det fanns inte riktigt tid och utrymme för den biten just då. Men när vi ska göra åtgärderna kommer vi göra en tydlig kommunikationsinsats, säger Per Hilmersson.

”Till en början trodde jag inte att det var sant” – hör Jens Wallströms upplevelser av fjolårets översvämning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet