Foto: SVT

Befolkar byn med barn

Uppdaterad
Publicerad

Tvärålund i Vindelns kommun är en av de mest barnproduktiva byarna i Västerbotten. I år är det något av rekord då femton barn ska födas och fler är på gång.

Det hörs sång och musik ända ut på gårdsplanen vid bönhuset i Tvärålund. Därinne är det proppfullt med barn och föräldrar som är på fredagsträff. Det var länge sedan det var så många småbarnsföräldrar samtidigt i den lilla byn med sina totalt 574 invånare.

”Något i dricksvattnet”

Under de senaste fem åren har 46 barn fötts och bara i år blir det 15 nya världsmedborgare i byn.

– Ja visst är det härligt med babyboomen i Tvärålund, skrattar Anna Jakobsson.

Hon får medhåll av Hanna Tegenfeldt.

– De säger att det är något i dricksvattnet men jag tror nog att det är något annat, säger hon och skrattar hemlighetsfullt.

Efter mycken möda och en halvtimmes organiserande blir det ordning på de små liven och gruppbilden är ett faktum. Nästan hela gudstjänstlokalen blir full av föräldrar och barn som sitter stilla i någon minut innan racertävlingen runt, runt i lokalen fortsätter. Här behövs nästan hörselskydd.

Hemvändare

Julia Tegenfeldt,  Hanna Tegenfeldt och Matilda Westermark har växt upp i byn och efter ett antal år i Stockholm och ute i världen valde de att flytta tillbaka till sin hemby.

– Det är så roligt för barnen att få växa upp så här med naturen så nära inpå och det fria livet som man kan ge sina barn, säger Matilda Westermark.

Anna Jakobsson hade problem i sitt gamla hemland Ryssland.

– Ja, du vet, det är brist på män i Ryssland särskilt dugliga 35-40 åringar och därför är det inte så lätt att hitta någon. Men här i Sverige här finns det riktigt bra karlar. Jag tror att de är bra uppfostrade, säger Anna Jakobsson och skrattar gott.

Bryter avfolkningstrend

I Tvärålund finns skola, affär, idrottsanläggning och bra kommunikationer och byn har blivit något av en symbol för att det finns byar i Västerbotten som växer och har livskraft med både hemvändare men också nyinflyttade som inte har någon som helst anknytning till byn.

– Det är många som har småbarn i samma ålder så det finns mycket gemenskap och mycket att sysselsätta sig med, säger Hanna Tegenfeldt.

– Vi hade nog inte flyttat hem hit igen om det inte varit för att det är en by som är så i framkant och som verkligen vill utvecklas och där det finns sådant engagemang, säger Matilda Westermark som jobbar i skolan.

Friskt blod

Det är Sundlings, Wahlbergs, Sjögrens och Mattssons som varit de bärande släkterna i byn men nu håller det på att ändras.

– Det har kommit mycket folk utifrån som inte är släkt med någon, det är jättebra såklart, säger Matilda Westermark och skrattar.

Hanna Tegenfeldt är släkt med de flesta i byn:

– Jo, men jag håller med, det är jättekul, det behövs lite uppblandning så vi får in nytt blod i byn och nya perspektiv, säger hon och får medhåll av syrran Julia Tegenfeldt.

Blev tagen

Charlotte Ulander hade heller ingen anknytning till byn. Efter ett par år i Umeå och i England tillsammans med sin man hittade de ett hus i Tvärålund.

– Vi blev så tagna av hur vackert byn ligger, säger hon på lätt klingande värmländska.

Hon hoppas på fortsatt snöbollseffekt när det gäller barnafödandet.

– Vi får inspiration av varandra, säger hon och småler.

”Vi flytt int'”

Anna Jakobsson hoppas få över fler ryskor från sitt hemområde Tomsk i Sibirien, till Tvärålund.

– Jag tänker stanna här. Du vet, vi flytt int', säger hon på perfekt norrländska och med lite ryskt tonfall.

”Ligger i och producerar”

Bland de församlade unga byborna ser vi åtminstone två stora magar som skvallrar om ytterligare liv inom kort.

– Man vet aldrig det är väl femton. Eller kanske sexton. Faktiskt, så är jag misstänkt på att det kan vara sjutton som ska ha fötts innan 2015 är slut, säger Marie Wingård och stryker sig över sin mycket runda mage.

Också Hanna Tegenfeldt avslöjar en liten mini hemlighet.

– Jag...har nog en på gång också. Så vi ligger i och producerar, säger Hanna innan hon och de andra mammorna och papporna cyklar iväg med sina cykelkärror och går med sina barnvagnar hem till sitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.