Foto: SVT

Efter Behnams anmälan: DO ser ingen diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om Umeåbon Behnam Fard som sökte jobb i flera veckor utan att få svar. Men bemanningsföretaget svarade efter några timmar när han sökte ett annat jobb med en identisk profil under namnet ”Andreas Söderkvist”. Nu har Diskrimineringsombudsmannen granskat fallet och kommit fram till att företaget Manpower inte diskriminerat.

I beslutet från Diskrimineringsombudsmannen (DO) framgår det att Behnam sökte likadana arbeten inom kundservice i sitt riktiga namn som med det svenskklingande ”Andreas Söderkvist” – fast inte inom samma rekrytering. I de olika rekryteringsprocesserna var det bland annat olika krav och tillträdesdagar. CV:et var likadant vid ansökningarna, förutom att namn och bild som byttes i den ena versionen.

Ansågs för överkvalificerad

Enligt företaget Manpower hade han ansetts överkvalificerad men vid tillfället var det brist på kandidater och DO anser därför att det inte finns stöd för diskriminering.

– Det känns bra att vi frias och det är inte så förvånande eftersom jag vet hur vi jobbar. Men jag hoppas naturligtvis att det blir bra för honom i slutändan också, säger Eva Ageskär, regionchef Manpower.

Helene Belin, som är kommunikationschef på ManpowerGroup, skriver till SVT att Manpower anser det viktigt att alla arbetsgivare i Sverige arbetar inkluderande.

– Vi kan konstatera att även Diskrimineringsombudsmannen bedömer att vi inte har diskriminerat mannen. Samtidigt är det väldigt tråkigt att han upplevt sig diskriminerad. Detta är centralt för oss, vi jobbar varje dag för fördomsfri rekrytering, säger hon.

”Det är klart att man blir besviken”

Behnam Fard tycker inte att DO:s beslut kommer som en chock.

– Men det är klart att man blir besviken. Det är det första ärendet jag någonsin skickat och jag är ovan hur processen går till, jag hade önskat lite mer vägledning från dem.

Han säger att DO var tydliga med att de inte kunde ta ärendet vidare till domstol då det gäller denna typ av fall, där han utgav sig för att vara någon annan i sitt CV.

– Det är väldigt svårt att göra något som enskild arbetssökande mot stora företag, att hävda sig. Nästa gång kommer jag nog inte orka anmäla, det är väldigt tids- och energikrävande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.