Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har haft en bra dialog” – hör Magnus Andersson, ordförande i Rans sameby. Foto: SVT, Micke Fransson/TT

Besked: Sex sträckor klara till Svenska rallyt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt i Umeå närmar sig en lösning. Nu har Rans sameby tecknat ett avtal med Svenska Rallyt AB om genomförande av VM-rallyt inom byns betesmarker.

– Jag tycker det känns skönt att vi är i mål och nu hoppas vi att det ska bli ett bra arrangemang, säger Magnus Andersson, ordförande i Rans sameby.

Samtidigt har en första tidsplan för tävlingen offentliggjorts.

Svenska rallyt som ska köras i Umeå i februari nästa år har varit hotat eftersom alla tillstånd ännu inte varit klara. Men avtalet mellan Rans Sameby och Svenska Rallyt AB innebär att sex sträckor inklusive specialsträckor nu är helt klara. Detta är enligt kommunen ett viktigt steg för att arrangemanget ska kunna genomföras.

Samspel med rennäringen

Samebyn understryker att man aldrig har ställt sig negativt till arrangemanget, men däremot varit frågande till hur det skall genomföras i samspel med rennäringen.

– Vi har inte ändrat uppfattning på något sätt, vi har haft den syn vi har haft hela tiden att vi jobbar utifrån renens bästa. Nu har vi fått hjälp med att vi måste ha nånstans att ta vägen när rallyt är och sådana grejer har vi fått hjälp och stöttning av från både rallyt och Umeå kommun, säger Magnus Andersson, ordförande i Rans sameby.

Första tidsplanen

Under tisdagskvällen kommunicerade Svenska rallyt på sin webbplats en första tidsplan för tävlingen som körs 24-27 februari. Men tidsplanen är inte helt komplett då två sträckor, på grund av tillståndshanteringen, inte är redo att publiceras.

– Att vi nu är sena och än idag inte kan kommunicera en komplett tidsplan är absolut inget vi själva önskat. Vårt mål var att ha ett banförslag klart internt före sommaren och med tanke på evenemangets storlek och dess påverkan på en rad olika intressenter kring Umeå var det en stor utmaning. Utan allt samarbete och all god vilja hade detta inte gått att genomföra, säger vd:n Glenn Olsson.

Länsstyrelsen: Mycket handläggning kvar

Länsstyrelsen i Västerbotten beslutar om tävlingstillstånd för rallyt. Under dagen har ansökan om tävlingen kompletterats med överenskommelser med folk som äger mark och boende efter vägar där tävlingen ska gå. 

– Jag har inte hunnit gå igenom allt material eftersom det kom in under dagen. Tillståndsprövningen hos oss är inte klar. Vi har mycket handläggning och utredning kvar att göra kring det här, säger Per Lundström, jurist på länsstyrelsen.

När länsstyrelsen fått in alla kompletteringar ska det ut på remiss där kommuner, myndigheter och berörda samebyar får chans att yttra sig. 

– Något tillstånd kommer inte komma före årsskiftet, säger Per Lundström.

Obs: Listan är inte fullständig då två sträckor saknas

Fredag 25 feb:

SS1: Kroksjö 1

SS2: Kamsjön 1

SS3: Sävar 1

SS4: Kroksjön 2

SS5: Kamsjön 2

SS6: Sävar 2

SS7: Umeå Sprint

Lördag 26 feb:

SS8: Brattby 1

SS9: Okänt

SS10: Okänt

SS11: Umeå 1

SS12: Brattby 2

SS13: Okänt

SS14: Okänt

SS15: Umeå 2

Söndag 27 feb:

SS16: Vindeln 1

SS17: Sarsjöliden

SS18: Vindeln 2

SS19: Sarsjöliden 2 (Power stage)

Källa: Rally Sweden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet