Peter Lundmark, måltidschef på Skellefteå kommun. Foto: SVT

275 sjuka i mystisk magsjuka på Baldergymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen 5 september rapporterade SVT om att elever på Baldergymnasiet i Skellefteå insjuknat med magsjuksliknande symptom. Dagen efter bekräftar kommunen att så många som 275 personer drabbats.

Vid 15-tiden på torsdagen den 5 september kom de första uppgifterna om magsjukan. Skellefteå kommun gick ut och uppmanade folk att ringa in till kundtjänst för att få en bättre överblick på hur många som har drabbats.

– 150 personer har rapporterat in att de varit illamående och allt är fokuserat kring en skolenhet, Baldergymnasiet, berättar Peter Lundmark, chef på måltidsenheten vid Skellefteå kommun vid lunchtid.

Siffran har växt under dagen och vid 17-tiden hade kundtjänst i Skellefteå 275 person som anmält symtom.

Vilka symptom beskriver de?

– Folk har varit illamående och har haft en del diarré och kräkts, säger Lundmark.

”Undersöker alla parametrar”

Vad som orsakat magsjukan vill måltidschefen inte spekulera i.

– Vi gör provtagningar och följer våra rutiner. Vi jobbar systematiskt och samarbetar med miljö-och hälsokontoret. Vi undersöker alla parametrar och kan i nuläget inte utesluta något.

Prover har tagits på elever, mat och olika tillbehöv.

Under fredagen kommer kommunen att göra en provtagning och skicka till labbanalys. Svar väntas tidigast nästa vecka.

Peter Lundmark vill att alla som insjuknar anmäler detta till kundtjänst.

– Vi vill gå till botten med vad som orsakat det här och därför är det viktigt att folk hör av sig. Vi kommer inte att återkoppla till alla, men det är viktigt att vi får veta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.