Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns fördelar både för gravida och för vården” – hör barnmorskan Mari Cowley om fördelarna med ett tidigt ultraljud. Foto: SVT/Linnea Vennström

Beskedet: Gravida i Västerbotten erbjuds tidigt ultraljud

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds tidigt ultraljud till alla gravida i Västerbotten. Något som innebär att vissa avvikelser kan upptäcks tidigare och att antalet överburna graviditeter minskar.

– Det känns jätteroligt, vi har jobbat för det här i flera år, säger Mari Cowley barnmorska specialistmödravården, NUS.

Tidigt ultraljud har varit efterfrågat av blivande föräldrar i länet sedan länge, enligt Region Västerbotten. På flera platser i landet erbjuds gravida tidigt ultraljud – från och med 28 november erbjuds det även i Västerbotten.

– Vi har utökat vår personalstyrka och bestämt att jobba längre på kvällarna för att starta det här, säger Mari Cowley.

Förlossningsvården i Västerbotten

Många fördelar

Ett tidigt ultraljud kan bland annat innebära att barnmorskan tidigare kan upptäcka vissa avvikelser och om den gravida är med tvillingar, vilket är bra för planeringen av graviditeten.

– Även hitta allvarliga missbildningar tidigare. För vården är det en lättare abort i vecka 13 än i vecka 19, säger Mari Cowley.

Barnmorskan kan dessutom göra dateringar som är säkrare, vilket i längden kan innebära färre igångsättningar och interventioner. Något som underlättar både för vården och för den gravida.

Barnmorskan: ”Jämlik mödravård”

Tidigare har vissa gravida sökt sig till privata kliniker för att få genomföra ett tidigt ultraljud – nu hoppas Mari Cowley att beskedet ska göra mödravården mer jämlik.

– Det känns bra att det inte ska bli en pengafråga, säger hon.

Hör barnmorskan Mari Cowly om vad ett tidigt ultraljud kan innebära.

Tidigt ultraljud

Hur tidigt är ett tidigt ultraljud?

Ett tidigt ultraljud genomförs i graviditetsvecka 13–15. Det är ett komplement till rutinultraljudet som görs i graviditetsvecka 19–20.

Vad kostar det att göra ett tidigt ultraljud?

Att göra ett tidigt ultraljud privat kostar omkring 800 kronor. Via Region Västerbotten är det gratis.

Källa: Region Västerbotten, 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet