Beskedet: Ja till Centrumbron

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och hård debatt beslutade kommunfullmäktige idag att en centrumbro ska byggas över Skellefteälven. Alla partier förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är mer eller mindre emot brobygget.

Skarpast i sin kritik mot brobygget är Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg.

– Där vi står idag väljer Socialdemokraterna att begå ett övergrepp på väljarna. Nu sitter ni här i salig maktfullkomlighet och gör lång näsa till väljarna, sa Westerberg i fullmäktige.

– Jag får klä skott för maktfullkomlighet och svek. Jag förstår det, svarade kommunalrådet Lorents Burman (S)

Bron behövs enligt Socialdemokraterna

Många trodde nog att frågan var avklarad när Skellefteborna sa nej till bron i en folkomröstning för tre år sedan. Men trots valresultatet som Socialdemokraterna skulle ta hänsyn hävdar de nu att den behövs när centrala Skellefteå växer kraftigt.

Innan debatten förklarar planeringschef Lars Hedqvist varför och att bron blir en viktig del i stadens trafiksystem.

– Jag vill vädja till er att fatta det här kloka beslutet, säger han till politikerna.

SD: ”Solklart att den inte ska byggas”

De flesta partier ställer sig bakom stora delar av förslaget kring transportsystem och resecentrum som är på bordet i kommunfullmäktige. Men inte själva bron.

– Oavsett vad man tycker bör vi vara tydliga med att en ny bro inte ensam löser Skellefteås infrastrukturproblem, säger Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök.

– Vi yrkar avslag mot den sista delen i ärendet. En bro över Skellefteälven, säger centerns gruppledare Carina Sundbom.

– Centrumbron är mot folkets vilja. Det är solklart att den inte ska byggas, säger Sverigedemokraternas gruppledare Peter Lindqvist.

Alla partier utom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.