Foto: Nisse Schmidt, TT

Lavinfaran trappas upp – avråder från all vistelse i lavinterräng

Uppdaterad
Publicerad

Hård vind, nederbörd och milda temperaturer har gjort att det just nu råder lavinfara på flera ställen i fjällen. Under onsdagen har varningen i västra Vindelfjällen trappats upp till ”stor” lavinfara och enligt Naturvårdsverket råder mycket farliga förhållanden.

I västra Vindelfjällen, alltså bland annat Hemavan och Tärnaby, varnar man för mycket farliga förhållanden under onsdagen och man avråder från all vistelse i lavinterräng. Faran har trappats upp från ”betydande” till ”stor” och är en fyra på en femgradig skala.

– Det är den stora mängden nederbörd i kombination med milt väder som gör att lavinfaran ökar, säger Johan af Ekenstam, områdesansvarig för lavinprognoserna i västra Vindelfjällen.

Prognosen och graden på lavinfaran förväntas hålla i sig även under torsdagen.

Stängda liftar i Kittelfjäll

I södra Lapplandsfjällen, där Kittelfjäll, Saxnäs och Borgafjäll ligger, råder också lavinfara men där klassad som en trea på skalan.

– Jag vill råda den som ska ut i terrängen att vara väldigt försiktig, säger lavintekniker Julle Juhlin om området i och kring Kittelfjäll.

I Kittelfjäll blåser det på nyårsdagen upp emot 20 meter per sekund och liftarna håller stängt på grund av den hårda vinden. I området regnar det och är plusgrader.

– På grund av den hårda vinden är det ökad risk för laviner eftersom det drevar, säger Juhlin.

Naturvårdsverket råder folk som vistas i områdena att bedöma snötäcke och terräng noggrant, och uppmanar till stor försiktighet när man väljer var och hur man ska åka. Varningstecken att hålla koll på är sprickor i snön eller om det bildas flak.

All information om varningarna uppdateras på Naturvårdsverkets egen sida, lavinprognoser.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.