Foto: Fredrik Sandberg, Emil Langvad/TT

Beviljas miljoner som barn får bestämma över

Uppdaterad
Publicerad

Hela 2,5 miljoner kronor har Agnäs IK i Bjurholm beviljats för att satsa på barn och ungdomar. Och det är just de unga som har fått bestämma vad miljonerna ska gå till.

Det är Allmänna arvsfonden som har beviljat Agnäs IK pengar för att satsa på kommunens barn och ungdomars idrottande. Fokus ligger på de idrotter som de unga vill utföra, alltså ingen specifik idrott. Sektionen arbetar för att låta barn och ungdomar vara med och påverka vad de vill göra och nu kommer 2,5 miljoner kronor gå till att bygga en skatepark.

Allt fler ungdomar började nyttja en gammal träramp till att åka kickbike på, men då den ruttnat upp går den inte längre att använda.

– Här har vi sett hur yngre barn möter äldre ungdomar och där ursprung och etnicitet har mindre betydelse. Gemenskap är ett ledord som redan präglar denna spontanidrott, vilket vi hoppas att kunna bygga vidare på, säger Magdalena Johansson, medlem i sektionen AktivUngdom i Agnäs IK, i ett pressmeddelande.

Barn och ungdomars åsikter värdesätts

Projektet med skateparken kommer att ledas av Agnäs IK med stöd från kommunen, Idrottslyftet och allmänna arvsfonden. Planen är att skateparken ska börja byggas under våren 2017. I Agnäs IK menar man att man värdesätter de ungas vilja och kommer därför att sätta ihop en referensgrupp bestående av barn och ungdomar som redan utövar dessa spontanta idrotter för att höra deras åsikter.

– Denna grupp kommer att vara delaktig i hela processen från början till slut och deras åsikter kommer värdesättas högt, säger Magdalena Johansson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.