Bilen som går på vatten

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Vätgas norr vill se en rejäl utbyggnad av tankställen för vätgas i länet. Tekniken har funnits länge men det är först nu de större biltillverkarna börjar producera vätgasbilar i större skala.

Vätgas som drivmedel för till exempel bilar eller kollektivtrafik är någonting som länge diskuterats. Att kunna skapa en bil som drivs av vatten kan närmast betraktas som en helig gral inom klimatarbetet. Men faktum är att tekniken varit känd länge och redan idag finns bilar som nyttjar tekniken.

När större biltillverkare nu börjar massproducera vätgasbilar blir utbyggnaden av tankstationer ett naturligt steg i ledet menar Mats Granberg på Vianor och Vätgas Norr.

– Ja det är en långsiktigt hållbar lösning som inte ger några utsläpp förutom vatten.

Enligt energimyndigheten kan vätgas vara lösningen till att sluta använda fossila bränslen då de ser stor potetial innom transportsektorn. Även framställning av vätgas är någonting som kunde bli intressant  för länet.

– Jag ser goda förutsättningar, vi har solenergi, vindkraft och vattenkraft där vi kunde producera vätgas på ett miljövänligt sätt.

Trots att det länge varit tal om vätgasbilens fördelar har tekniken ännu inte börjat apliceras på allvar. Men Mats Granberg tror att det kommer att ändras snart.

– Nu är framtiden här, och att kunna visa att det går att köra på den här tekniken det är det som gör det. Man har pratat mycket om det här tidigare men nu finns det fysiska exempel, det känns bra, att det äntligen har kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.