Foto: Kurt Sundin/SVT

Bilförare frias för dödsolycka med mc

Publicerad

Olyckan på Järnvägsallén nära järnvägsstationen i Umeå, där en ung man på motorcykel omkom efter en krock med en bil, är färdigutredd. Bilföraren har friats från misstanke om brott, och förundersökningen har lagts ned.

Olyckan inträffade på morgonen 13 maj och mc-föraren, en man i 27-årsåldern, omkom i kollisionen med en bil som gjorde en vänstersväng. Efter olyckan misstänktes bilisten för vållande till annans död, och för att inte ha iakttagit väjningsplikt. Nu har har förundersökningen lagts ned och bilföraren frias från alla misstankar.

Körde mycket fort

Förundersökningsledare Andreas Gidlund vid trafikpolisen beskriver att bilen färdades i riktning mot sjukhuset, och cirka 100 meter efter Järnvägstorget svängde föraren vänster in mot järnvägsparkeringen. Motorcykeln kom i hög hastighet i motsatt riktning.

Hastighetsbegränsningen på platsen är 40 kilometer i timmen, men mc-föraren körde betydligt fortare – så fort att polisen bedömer att bilisten inte brustit i väjningsplikten eller på annat sätt orsakat olyckan.

Följer HD-dom

Polis och åklagare hänvisar i sin bedömning till en liknande olycka som prövats ända upp till Högsta domstolen, där man gjort samma bedömning.

– Vi kan inte kan motivera att det är ett brott på grund av den hastighet som mc-föraren höll, den vårdslösheten, säger Andreas Gidlund.

Trafikanter förväntas kunna tolka och förutse en viss typ av regelöverskridning i trafiken, men inte allvarliga förseelser, förklarar Gidlund.

– Det här fallet är likadant. Brottsmisstanken mot mc-föraren var vårdslöshet i trafik, men den lades ned eftersom han är avliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.