”Det finns en oro i befolkningen” – hör Michael Schneider om problemen med en för stor björnstam. Foto: SVT/TT

Björnstammen i Västerbotten är för stor – snart besked om licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort väntas besked om hur många björnar i Västerbotten som får skjutas under höstens licensjakt. Under de senaste åren har stammen i länet ökat med över 100 björnar – det visar den senaste björnspillningsinventeringen.

Den inventering som gjorts visar att det beräknas finnas mellan 450 till 500 björnar i Västerbotten under hösten 2019. Den senaste mätningen innan dess är från år 2014 och då fanns det cirka 360 björnar i Västerbotten. Det har alltså varit en ökning med över 100 björnar på fem år.

Det är med jägarnas hjälp som björnstammen inventeras vart femte år, man samlar in spillning och gör DNA-analys för att beräkna hur stor björnstammen är. Målsättningen är att det ska finnas 350 björnar i länet. Men det finns flexibilitet och stammen kan variera mellan 280 och 420.

– Det finns ett beslut i att man ska minska björnstammen. Målsättningen är att den ska bestå av 350 björnar i länet, säger Michael Schneider, som är rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.

Inom kort kommer det att fattas beslut om licensjakt på björn och hur många björnar som kommer att behöva skjutas. Våren 2021 sköts det endast tio björnar under skyddsjakten och den kommande licensjakten i höst förväntas därför bli relativt omfattande.

Hör Michael Schneider om björnstammen och vilka problem en för stor stam innebär i klippet ovan.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att det skulle komma beslut om vårens skyddsjakt, men det korrekta är att det är höstens licensjakt det ska beslutas om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.