Lägenheterna på Rektorsgatan i Bjurholm ska säljas. Foto: Bjurholms kommun

Bjurholms kommun vill sälja ut hyresrätter – har stor underhållsskuld

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholms kommun vill sälja ut delar av sina hyresrätter. Totalt rör det sig om elva villor och åtta lägenheter. Ärendet har diskuterats i kommunstyrelsen och ska den 25 oktober upp i kommunfullmäktige.

– Vi har en stor underhållsskuld, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

De elva villorna finns på Smedvägen i Bjurholm och lägenheter som berörs ligger på Rektorsgatan och i Agnäs. Hyresrätterna är i stort behov av underhåll, ett flertal är eftersatta och kräver större åtgärder mer eller mindre omgående.

Kommunen har en stor underhållsskuld och för att kunna täcka framtida underhållskostnader så vill man sälja ut de elva villorna och åtta lägenheterna, för att i stället kunna investera i bland annat renoveringar på andra fastigheter som kommunen äger.

”Effekt i positiv riktning”

Enligt kommunen skulle försäljningen minska underhållsskulden med 18,5 miljoner kronor under de kommande tio åren.

– Får vi dem sålda så får vi en effekt i positiv riktning, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

Vad händer med dem som bor i de här fastigheterna?

– Det kommer att ske en dialog med dem som det berör. Vi har som en policy att de som bor i en fastighet får förtur om vill köpa eller inte.

Men om de inte vill köpa, vad händer med dem då?

– Då tar vi den diskussionen. Det är inte så att vi kommer att kasta dem ut i snön. Vi på kommunen har ett ansvar och alla medborgare ska ha ett tak över huvudet, säger Christina Lidström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer