Visa alla (2)
Visa alla (2)

Blixtar startade bränder

Uppdaterad
Publicerad

Det oväder som drabbat delar av Västerbotten har ställt till med en hel del skador. Bland annat har blixten träffat en villa och startat flera skogsbränder.

När den senaste tidens värme övergick i ostadigare väder drabbades stora delar av länet av kraftiga regn, åska och blixtnedslag.

I Skellefteå fick räddningstjänsten rycka ut till en villa som misstänks ha träffats av blixten. Huset klarade sig undan att börja brinna, men det fanns sot runt eluttagen och en ordentlig undersökning fick göras.

Även i Vännäs slog blixten ned i en villa och även där klarade sig huset utan brand.

Flera bränder i skog och mark

I Robertsfors började det brinna på två ställen i skogen på grund av blixtnedslag. Räddningstjänsten fick snabbt bägge bränderna under kontroll och man fick dessutom hjälp av kraftigt regn.

Även i Lycksele orsakade blixten brand i terräng. Efter ett nedslag uppstod en gräsbrand norr om Åttonträsk. Branden spred sig dock inte.

I både Skellefteå och Basuträsk rapporterades andra gräsbränder in till SOS.

Takras i Skellefteå

I Skellefteå orsakade även regnet ett takras inne på H&M. Fukt som letat sig in underminerade innertaket som delvis släppte. Ingen person skadades.

I Storuman och Sorsele drabbades ett hundratal personer av strömavbrott i ovädrets spår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer