Onkologmottagningen fick stänga tillfälligt när personalen blev akut sjuk. Verksamhetchefen misstänker rivningsdammet – få koll på vad som hänt i klippet ovan. Foto: Privat

Boende i området kring NUS: ”Dammet gör oss jättesjuka”

Uppdaterad
Publicerad

I somras började rivningen av det gamla lasarettet i Umeå och arbetet pågår fortfarande. Anncatherine Wing, 63 år, bor med sin man i närheten av rivningsplatsen.

– Vi har varit jättesjuka sedan rivningen drog igång, det är hemskt obehagligt, säger Anncatherine Wing.

Anncatherine och Kenneth Wing bor strax nedanför sjukhuset på Öbacka strand och upplever att de påverkats av dammet från rivningen.

– Från början var det mest utslag på kroppen och klåda. Nu är det värst med andningsproblem, vi är astmatiker båda två och har fått svår hosta som bara blir värre och värre, säger Anncatherine Wing. 

Ombyggnationer på NUS

Annacatherine: ”Man blir desperat”

När det blåser mycket i området förvärras symptomen enligt Anncatherine. Hon har påtalat problemen för ansvariga på NUS, men rivningen kommer inte att vara klar förrän i januari.

– Man blir desperat, det är allvarligt. Jag tänker även på personal och de som vistas på sjukhuset, hur går det för dem?, fortsätter Anncatherine.

”Inte några farliga ämnen i dammet”

SVT Västerbotten har tidigare rapporterat om Onkologmottagningen som tvingas stänga då personalen blivit sjuka. Men enligt fastighetsområdeschef Hans Johansson så är det oklart om rivningen är problemet.

– Då vi rev ner en större del av gamla lasarettet så var vädret både kallt och vindstilla vilket gjorde att ett stort dammoln låg kvar. Men det ska inte vara några farliga ämnen i dammet då vi sanerade innan rivningarna började, säger Hans Johansson.

Sedan avdelningen behövt stänga så har man bytt filter i ventilationsanläggningen och storstädat. Men personal vittnar om att problemen kommit tillbaka igen.

– Personal har problem med att de bland annat snyter blod och har torra slemhinnor. Frågan är inte död än, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet