Hör Malin Viklands som är fastighetsprojektchef på Västerbottens läns landsting om byggprojekten. Foto: SVT

Fem stora byggen samtidigt på NUS – orsakar buller och byggdamm

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår fem stora byggprojekt samtidigt i och kring Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Detta gör att det kan upplevas rörigt och trångt på sjukhuset.

Det utreds också om byggdammet orsakat arbetsmiljöproblem – och tvingat avdelningar att stänga.

Den nya bygganden för psykiatri, invändig renovering av husen runt helikopterplattan och in- och utvändig renovering av byggnad 10, samtidigt som byggnaden ska få två nya våningsplan. Det är bara några av de stora projekt som just nu pågår på Norrlands universitetssjukhus.

Konsekvenserna för personal och patienter är bland annat buller, trängsel och byggdamm – inte minst när det just nu rivs på flera håll.

Ombyggnationer på NUS

– Byggarbetena genererar en hel del buller och damm främst i rivningsskedet, det är mycket folk i rörelse i och runt sjukhuset och det är många faktorer att ta hänsyn till i genomförandet inte minst med in- och uttransport av material, säger Malin Viklands som är fastighets projektchef på Västerbottens läns landsting.

Dammproblematiken utreds

När det gäller just dammet så håller man just nu på att undersöka om det är det som ligger bakom att flera avdelningar på sjukhuset tvingats stänga på sistone, eller om det har andra orsaker.

– Det kan bero på damm från byggverksamheten, men det är inte säkert och det håller vi på att utreda just nu. Det här är ju en situation som är oerhört ansträngande för alla. Det är verkligen inte önskvärt att avdelningar tvingas stänga och därför är det viktigt att problemen utreds, säger säger Malin Viklands.

Klart först under 2020

Att det är så många stora projekt samtidigt är delvis planerat, delvis beroende på att några av projekten kom igång senare än planerat för att säkerställa att störningar av vårdverksamheten skulle bli så små som möjligt innan projekten startade.

Och så här kommer det att se ut ett bra tag framöver, först under 2020 beräknas det första projekten bli klara. Under tiden försöker landstinget så gott det går informera och underlätta för personal och patienter.

– Nu kommer vi hålla på med de här stora projekten fram till 2020 och med rivningsarbete fram till april (2019). Vi gör vårt bästa för att den här perioden ska fungera så smidigt som möjligt för alla parter, trots omfattande rivning och bullrande arbeten, säger Malin Viklands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationer på NUS

Mer i ämnet