Boendet – en säkerhetsrisk för bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen fått nog av hur dom thailändska bärplockana har bott vid Sanatoriet i Hällnäs. Brandsäkerheten har varit alldeles för dålig, men folk har fått bo där ändå – under dispans. Men nu sätter brandmyndigheten ner foten.

Det gäller säkerheten för dom drygt 200 bärplockare som beräknas ska bo på området  i Hällnäs. Fastighetsägarna har till imorgon på sig att fixa en rad åtgärder, annars blir det användningsförbud.

Något som ägarna har sagt till brandmyndigheten att de inte kommer hinna och att företaget istället tänker hyra ut fastigheterna till ett annat bolag.

– Vi har inga kommentarer, säger Rolf Holmskär som är en av de ansvariga för fastigheterna på området i Hällnäs.

Historiken hos brandmyndigheten på fastigheterna i Hällnäs är lång och går fler år tillbaka i tiden,  men nu vill dom få slut på problemen en gång för alla.

– Vi vill hitta en lösning som funkar för alla, säger Marcus Forsvall på brandmyndigheten.

Nu vill Brandmyndigheten istället att politikerna ska besluta om ett löpande vite för fastighetsägarna om dom låter bärplockarna bo i hus som inte är tillräckligt säkra.

– Tanken är att vitet ska vara dyrare för fastighetsägarna än vad det skulle kosta att se till att bärplockarna bor i en säker miljö. Det ska inte löna sig att fuska med säkerheten, säger Marcus Forsvall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.