Pojken på bilden är en av de som drabbats av giftavfallet. Han var dock ej med på rättegången. Foto: SVT

Invånare i Chile förhörda – vittnar om svåra sjukdomar

Publicerad

Rättegången i Skellefteå mellan Arica Victims från Chile och gruvbolaget Boliden fortsätter. Under den sjätte rättegångsdagen fick för första gången drabbade chilenare ta till orda.

Via videolänk från staden Arica i norra Chile hördes tre vittnen. En av dem var Debora Arancibia. Hon flyttade med man och son till det fattiga bostadskvarteret närmast företaget Promels industriområde.

– Huset var inte färdigbyggt när vi blev placerade här 1994. Tvärs över gatan låg en hög med svart material, som vi inte visste något om. Så vi hämtade hem den svarta jorden med skottkärra, och använde det som fyllning på vår gård. Sedan fick vi veta att jorden innehöll bly, arsenik och kadmium.

Bolidens avfall i Chile

Svårt sjuk och dog vid 12 års ålder

För tolkarna i rättssalen blev vittnesförhören besvärliga. Uppkopplingen bjöd på dålig mottagning. Bilden frös och ljudet var knappt hörbart. Så flera frågor fick tas om. Men Debora svarade på frågorna från Arica Victims advokater.

- Den äldre sonen blev svårt sjuk och dog när han var tolv år. Han hade bara en kvarts lunga att andas med och dog av andningsstopp. Den yngre sonen föddes med ryggmärgsbråck, vattenskalle och kunde inte gå. Han hade höga halter av bly och arsenik redan när han föddes, sa hon.

Boliden: ”Inte vårt ansvar”

Bolidens advokater avstod från att ställa frågor till vittnet Debora.

– Det är tråkigt att hon uppfattar att det här är Bolidens fel, för det menar vi att det inte är. Och det är ju skälet till att vi befinner oss här i rättssalen, för att klara ut vad som har hänt och vem som är ansvarig slutändan, kommenterade Bolidens jurist Robin Oldenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet